Thursday, March 11

bibir-one of the things most women forget

apabila wanita bercakap sesama sendiri....
kebanyakkan daripada kita pasti mengutarakan soal berat badan....
bentuk badan yang tak sesuai dan diet yang tak menjadi...
mungkin ramai juga akan bercakap tentang penjagaan wajah,rambut dan kaki..
namun jarang antara kita akan berbicara tentang bibir.....

so glossy

penjagaan bibir x de la susah sangat..
tapi ramai x menitik beratkan hal ini....
kecuali apabila dia dah kelihatan merekah n sakit...
so,apa yang sepatutnya kita beri perhatian kepada bibir kita ni...
jom kita semak beberapa fakta tentang bibir.....

kulit bibir adalah lbh nipis berbanding dengan kulit yang ada di bahagian tubuh kita...
walaupun agak sedikit area bibir ni kalau nak comparekan ngan yang lain..
x salah kan kalau kita berikan sedikit perhatian??..
lagipun,lagi sensitive the things,the more we need to pay attention....

bibir-ada 3-5 lapis sel,kurang lebih sepuluh lapis dr bhgn lain..kulit wajah ada 16 lapis...
n mempunyai kurang melanosit(maknenya kurang mlanin la kan)
that why la dia kelihatan more merah nk comparekan ngan kulit muka kita...
n tidak mempunyai kelenjar peluh atau pon kelenjar minyak...

jadi...jom kita tgk apa yang kita blh buat tuk jaga bibir kita



1)bersihkan bibir before tidur..
   sama seperti kulit wajah,ini saatnya tuk bibir anda berehat dan kembali segar utk ur day for tomorrow

2)oleskan pelembab tanpa warna sebelum tidur..
   ini kerana,bibir kan tak bergerak,so penyerapan pelembap lebih optimal...

3)jaga kebersihan gigi dan mulut
   bakteria pada gigi blh juga pergi ke bibir..maybe melalui air liur,so kalau kita luka,senangla bacteria tu nak msk

4)hindari kebiasaan menjilat bibir
yang ni perkara yang selalu most of us akan buat....bila bibir rasa kering je,jilat bibir tu..huhuhu!!it is not a good habit...sebenarnya,perkara tu akan lebih membuatkan bibir kita kering dan enzim yang terkandung dlm air liur blh merosakkan lapisan kulit bibir kita


sedapnya ais krim ni....

5)minum air secukupnya
ia bukan sahaja membantu dalam diet kita tapi juga mampu menjaga tubuh dan diri kita dari kekurangan air

6)hindari cuasa yang ekstrim
suhu dan kelebapan yang rendah mampu membuatkan bibir kering,hitam dan mengelupas..so elakkan suasana sebegini atau bantu bibir anda ngan memberikan lip gloss,balm atau pelembapan yang sesuai agar terus lembap kk...


kenapa bila cakap pasal kecantikan...
mesti dikaitkan dengan perempuan...
walaupon ramai dh lelaki sedar,beauty is just not about ladies..
tapi ramai lagi yang segan bila cakap pasal menjaga kecantikan...
so,bukan kitaorg je jaga bibir..korunk jaga la jugak kkk....

p/s-benda ni aku baca dlm fit..maybe ade tambah sikit2...
so apa lagi..jom sama kita amalkan...;;))


lip balm

7 comments:

  1. wahh intanol! thx for the tips yaaaa :)

    ReplyDelete
  2. ayue:sama2..
    jgn lupa amalkan kk...

    farhana:thanks..
    saya pon suka gaks!!!

    ReplyDelete
  3. tips yg menarik, nak kene cube ni..hehe



    salam singgah oleh ZACK ENTRY ..=)

    ReplyDelete